Hydro Aluminium Sunndal, eller Verket i dagligtalen, skrur på sjarmen neste lørdag. De 60 år med aluminiumproduksjon på Sunndalsøra vil bli markert med en åpen dag, der absolutt alle er invitert, også innbyggerne i nabokommunene. Til og med barn helt ned til seks års alder får slippe innenfor gjerdene. Det har aldri skjedd før.

– 60-årsjubileet har blitt markert på ulikt vis. Det startet med boken «Vi på verket», som alle ansatte fikk i julegave. Så ble kaker og kaffe på 60-årsdagen 2. april. I tillegg har vi satset litt ekstra på Kaptein Dreyers minneløp og Hydro Cup i år, og nå inviterer vi altså til en åpen dag, med omvisning i anleggene, stands, utstillinger, grilling og mye, mye mer. Alle, som har lyst, er herved invitert og dette koster ingenting, alt er gratis, sier Odd Roar Horvli, Molly Innvik og Lars Marius Bræin, som på vegne av arrangementskomiteen presenterte opplegget for dagen i går formiddag.

Tidligere har Verket operert med 12-årsgrense innenfor porten, men denne gang får barn helt ned i seks års alder være med. Sikkerheten er ivaretatt ved at foreldrene må være med og de yngste blir kjørt rundt på anlegget i buss.

– Det er ti år siden sist det ble arrangert åpen dag på Verket og 60-årsmarkeringen blir da en fin anledning til å gjenta dette. Vi håper selvfølgelig at været er med oss. Det vil bety mye. Vi forventer minst 1000 besøkende og håper på 2000.

Det er et ambisiøst program som er lagt opp for dagen. I tillegg til omvisning og grillkos, har også leverandørene Ottem, Storvik, Langset og Hycast fått lov til å profilere seg med egne stands. Sunndal Energi vil vise hvordan spillvarmen fra Verket utnyttes i fjernvarmenettet. Alle sluttprodukt fra Hydro Sunndal vil selvfølgelig også bli presentert. Verkets spesialkjøretøy vil bli stilt ut.

Men det blir også mye action. Dersom alt klaffer vil Norsk Luftambulanse ha base inne på Verket neste lørdag og det vil bli arrangert en redningsaksjon med en markør på Flaggnuten. Brannbiler, både verkets egne og Sunndal kommune sine, vil være i aksjon. Det samme vil ambulansetjenesten være. Det blir droneflyving og muligheter for en lifttur opp til 43 meters høyde.

– Vi håper at ektefeller, samboere, foreldre, barn og besteforeldre til verksansatte tar turen. Vi håper også at befolkningen for øvrig vil besøke oss denne dagen. Vi vil gjerne vise fram hva som skjer innenfor verksporten. Nå er det lysere skyer på aluminiumhimmelen og for første gang på mange år er det lyst ut nye stillinger eksternt. Alle håper på oppstart i D-hallen så snart det er praktisk mulig og at det vil utløse mange nyansettelser i årene som kommer. Derfor er det viktig å profilere Verket som en god, spennende og trygg arbeidsplass, sier arrangementskomiteen.

Serveringen av grillmat har komiteen satt bort til Marys Venner.

– Vi synes det er positivt å kunne støtte en lokal organisasjon og når Marys Venner taklet tunnelåpningen, så takler de vel også grillfesten vår.