Det er nettstedet World Waterfall Database som avslører hemmeligheten i sunndalsfjella. Med sine 860 meter slår Vinnufossen den langt mer kjente og profilerte Mardalsfossens 657 høydemeter til gangs, og kommer helt oppe på femte plass på listen over verdens høyeste fossefall. Dermed er den også den høyeste i Norge, mens Mardalsfossen finner vi først på 38. plass.

Men mens Eikesdalens store stolthet har fritt fall og gjør mye av seg, er Vinnufossen noe mer beskjeden der den finner veien ned på fire forskjellige steder. Det forklarer nok også forskjellen i oppmerksomhet og markedsføring.

Mardalsfossen omtales i Nessets turistbrosjyre som «Nord-Europas høyeste frie fossefall». Dette trenger ikke være en stor usannhet, selv om den på nettstedets liste ligger på 13. plass over høye fosser i hele Europa. Den er bare slått av norske vannvenner, og det er usikkert hvor mange av disse som er frie.

Viktigere er det da kanskje at Mardalsfossen kommer på topp ti over «beste fosser».

Nettstedet avslører også en hemmelighet om Mardalsfossen. Mens det høyeste fallet vanligvis regnes for å være 297 meter, vet de å fortelle at det faktisk er hele 358 meter.

Men igjen, Vinnufossen er 420 meter...

Listen over høye fosser toppes for øvrig av Angel, Salto i Venezuela med sine 979 meter.

Lyst til å se mer om fossefall? www.world-waterfalls.com har oversikt over det meste.