Stort flertall for felles fyrverkeri

Stadig flere ønsker heller å overvære et felles fyrverkeri enn å skyte opp selv. I byer i Europa er dette vanligere enn i Norge. Her fra fjorårets storslåtte feiring i London. (Foto: Reuters/ANB)

Stadig flere ønsker heller å overvære et felles fyrverkeri enn å skyte opp selv. I byer i Europa er dette vanligere enn i Norge. Her fra fjorårets storslåtte feiring i London. (Foto: Reuters/ANB)

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Over halvparten av alle nordmenn vil droppe eget fyrverkeri, og heller overvære et felles fyrverkeri dersom det arrangeres på stedet de oppholder seg, viser ny undersøkelse.

75 prosent av de spurte mener felles fyrverkeri er et flott tiltak, går det fram av undersøkelsen YouGov har gjort på oppdrag fra forsikringsselskapet If.

- Vi synes det er veldig bra at så stor del av Norges befolkning ønsker å overvære felles fyrverkeri. Fyrverkeri nytes best på avstand, og er både sikrere og flottere å se på når det skytes opp av profesjonelle, sier Emma Elisabeth Vennesland, ass. informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

Hun hevder det ofte er mer flaks enn forstand som forhindrer ulykker når fyrverkeri skytes opp på egen hånd.

Mange skader

Hvert eneste år får legevaktene landet rundt meldinger om skader forårsaket av fyrverker.

– Selv om fyrverkeri rundt nyttårsskiftet skaper stemning og er flott å se på, er det fort gjort å miste kontrollen på fyrverkeriet. Sprengstoff, stress og alkohol i forbindelse med nyttårsskiftet er ikke noen god kombinasjon, sier Emma Elisabeth Vennesland.

Hun er svært positiv til felles fyrverkeri som nå blir mer og mer vanlig i Norge.

– Felles fyrverkeri blir stadig flottere, og vi synes det er bra at kommuner, lokale lag og ildsjeler går sammen om å lage en ny tradisjon, uttaler Vennesland.

Europeisk trend

Nyttårsaften skytes det opp fyrverkeri for flere hundre millioner kroner i Norge. Men det begynner å bli mer vanlig med felles fyrverkeri.

– Vi er glad for at tradisjonen med felles fyrverkeri blir mer og mer vanlig i Norge, slik det er i utlandet. Ute i Europa er det mange tradisjoner knyttet til fellesfyrverkeri. Folk reiser ofte langt for å se dem, og det skaper ekstra stemning rundt nyttårsskiftet. Altså mindre kaos, mer variert publikum og større trygghet for alle, framholder Emma Elisabeth Vennesland.

Fakta om undersøkelsen:

1. Pleier du eller dem du skal feire nyttårsaften sammen med å kjøpe fyrverkeri til nyttårsfeiringen?

 • For hver fjerde nordmann er nyttårsfeiring og fyrverkeri en helt vanlig kombinasjon.
 • Hver tredje nordmann under 35 år pleier å feire nyttårsaften med fyrverkeri.
 • I alt 53 prosent av de som feirer nyttårsaften sier at de selv eller dem de skal feire nyttårsaften sammen med som regel eller noen ganger kjøper fyrverkeri til nyttårsfeiringen.
 • Utskytingen tar mest av utenfor storbyene.
 • Halvparten av brukere av sosiale medier som Facebook og Instagram har opplevd fyrverkeri ute av kontroll. 

2. Hvis det arrangeres felles fyrverkeri i byen eller på stedet du skal være, skal du se på dette?

 • Mer enn halvparten sier de kanskje eller helt sikkert skal se på felles fyrverkeri i byen eller på stedet de skal være.
 • Kun 12 prosent sier det ikke arrangeres noe felles fyrverkeri der de skal være.

3. I flere byer og på flere steder arrangeres det felles fyrverkeri på nyttårsaften. Hva beskriver best ditt syn på dette?

 • Mer enn annenhver nordmann mener at felles fyrverkeri er et flott tiltak, og at de derfor dropper å ta med eget fyrverkeri.
 • Nesten hver fjerde nordmann mener for så vidt at felles fyrverkeri er et flott tiltak, men kommer uansett også til å fyre opp sitt eget fyrverkeri.
 • I alt sier hver fjerde nordmann at de kommer til å skyte opp eget fyrverkeri nyttårsaften.
 • Mer enn 3 av 4 mener at felles fyrverkeri er et flott tiltak.
 • Nesten hver femte nordmann mener at fyrverkeri er bortkastede penger uansett hvor pengene kommer fra.

4. Har du opplevd fyrverkeri ute av kontroll på nyttårsaften?

 • Så mange som halvparten av de spurte har opplevd fyrverkeri ute av kontroll.
 • Fyrverkeri ute av kontroll rammer tilfeldig. Erfaringene er uavhengig av hvor i landet vi ser, og om det er i by eller på landet.
 • Flere menn enn kvinner har opplevd fyrverkeri ute av kontroll. Det kan tyde på at «batterisjefen» ofte er en mann. (ANB)

Artikkeltags