Saken gjelder nye gebyrsatser og innføringen av ny renovasjonsordning med kildesortering og totalt fire dunker pluss plastsekk. Da formannskapet for en uke siden hadde saken på sitt bord, kom det fram betydelig med frustrasjon over spesielt tømmefrekvens. Man ble ikke kvitt alt avfallet.

Da kommunestyret fikk saken på sitt bord, ønsket ordfører Ingrid Waagen (Sp) ingen reprise. Beskjeden var klar; frustrasjonen ble luftet i formannskapet, så det trengte man ikke gjøre i kommunestyret. Formannskapet var et mer egnet forum for slikt.

Dårlig mottatt

Det likte Per Magne Waagen (H) særdeles dårlig. Han minnet om at han ikke er i formannskapet og dermed ikke kunne få ut den aggresjonen han satt med:

– Men ordføreren har lagt ned forbud, sa han synlig irritert.

Fjordhotellsjefen hadde nok ett og annet på hjertet. Men han kunne i alle fall beskrive hvordan naboer i Nedre Sortdal prøvde å innrette seg når det måtte gjøres plass til flere dunker. Og heller ikke visste hvor stort de skulle lage i fertile det kom mer.

Dunker for plast?

Han lurte også på om det kommer dunker for plast.

Der kunne ordføreren svare sin onkel med at det har hun snakket med ReMidt om, og svaret er at det ikke kommer egen dunk for plast. Plastikken sitter fast i dunken når den skal tømmes.

– Det kan bestilles større dunker, og det skal sorteres, opplyste ordføreren.

– Jeg skal ikke si mer. Men vi sorterer, og så blir alt brent på en plass, påsto Waagen, og la til:

– Det er ganske irriterende.

Vi ser for øvrig av gebyrlisten at å gå fra et normalt abonnent med 140 liters dunk til et utvidet med 240 liters dunk, koster 1.345 kroner ekstra. Henholdsvis 4.650 kroner og 6.045 kroner på årsbasis. Det ut fra pris nevnt i ReMidt sitt forslag for 4. kvartal i år.

For øvrig må nevnes at med nye satser reduseres årsgebyret i Tingvoll med 975 kroner for et normalt abonnement.

Hvor er logikken

Geir Gaarder (MDG) tok ordet og sa at det er frustrasjon rundt ReMidt, og det med god grunn. Han undret dessuten hvordan det kunne krysses av for en positiv økokommunevurdering i vedtaket om gebyrsatser, når rabatten for hjemmekompostering blir halvert.

– Det burde vært bedre begrunnet, innrømmet kommunedirektør Odd-Arild Bugge.

Roger Bach (Frp) satt i formannskapet da saken ble bredt diskutert der. Men der er ikke alle, så han tok ordet også i kommunestyret tross oppforingen om å ikke lufte frustrasjon i det forumet.

– Det er merkelig at restavfall som har vært tømt hver andre uke, nå tømmes kun hver fjerde uke. Det er klart det blir billigere nå søpla ikke hentes. Og så skal vi ha dunker for glass og metall, noe som ikke har vært noe problem før. Jeg skjønner ikke logikken i dette.

Han oppfordret for øvrig ordføreren å søke info fra ReMidt og få det ut til innbyggerne. Hun svarte at hun har fått signaler både fra formannskap og næringsliv.

Så det blir videreformidlet.