Hvit påske øker faren for å bli snøblind

MYE STRÅLING: I år er det ikke bare på fjellet man må beskytte seg mot påskesola, men også i lavlandet. 		             Foto: Colourbox

MYE STRÅLING: I år er det ikke bare på fjellet man må beskytte seg mot påskesola, men også i lavlandet. Foto: Colourbox

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Den snørike vinteren øker risikoen for å bli snøblind i påsken, også i lavlandet. Slik beskytter du deg og barna mot solen.

Snøblindhet er ekstra utbredt rundt påsketider, fordi sola blir sterkere og mange oppholder seg utendørs på reflekterende snø.

– I år er det snø i mye større deler av landet enn det som er vanlig på denne tiden. Dermed er det ikke bare på fjellet man må beskytte seg mot UV-stråling, men også i lavlandet. sier forsker Terje Christensen i Statens strålevern.

Refleksjon fra snøen kan nesten fordoble UV-nivået sammenlignet med bar mark. Lett skydekke og snødrev kan gi sterkere stråling enn klarvær.

Til tross for en relativt tidlig påske, fører altså de store snømengdene til at det er risiko for å bli solbrent og snøblind. Går du med sola i ryggen, får du likevel en del UV-stråling i ansiktet.

– Sterk sol kan brenne bort det øverste cellelaget på øyet. Da blir du det vi kaller snøblind, og det er svært vondt, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

For å redusere risikoen for snøblindhet, kan man legge skituren til morgen eller kveld.

– UV-strålingen er vanligvis sterkest mellom klokken 11 og 15 på dagen, sier Christensen i Strålevernet.

Men det viktigste våpenet i kampen mot snøblindhet er solbriller. (Newswire)


Artikkeltags