Det er tid for influensa og luftveisinfeksjoner, og koronaviruset sirkulerer fortsatt i befolkningen. Mange er eller vil bli syke i løpet av vinteren.
– Heldigvis har vi god dekning av koronavaksinerte, og nå også medisiner for å behandle personer i risikogruppene mot korona, sier kommuneoverlege Håkon Furu. Det skriver Sunndal kommune i en pressemelding.
Han understreker at det er legene som avgjør om det er aktuelt med behandling av den nye medisinen.
Legemiddelet Paxlovid ble tilgjengelig på apotekene før jul. Medisinen reduserer risikoen for alvorlig sykdom hos de med høy risiko for å bli alvorlig syke av covid-19. Paxlovid erstatter ikke vaksine men kan gis som tilleggsbehandling om man får covid-19. Medisinen hemmer viruset fra å kopiere seg selv og spre seg i kroppen, den virker derfor best om behandlingen startes tidlig.
Lege avgjør behandling
Det er lege som avgjør om det er aktuelt for deg å starte behandling med Paxlovid. Medisinen er aktuell for de som har en alvorlig immunsvikt (f.eks. enkelte krefttyper eller medisiner som slår ut immunforsvaret kan gi dette) og for de som har høy risiko for alvorlig sykdom. De viktigste risikofaktorene er høy alder samt om det er lenge siden du fikk siste dose med vaksine.
Anbefaler risikogruppene å teste seg ved luftveissymptomer
Vi anbefaler derfor alle som er over 65 år og har en sykdom som gir økt risiko for alvorlig covid-19, alle over 80 år (uavhengig av andre sykdommer), samt de som har en immunsvekkelse, å teste seg med hurtigtest daglig de første 4 dagene ved nyoppståtte luftveissymptomer.
- Får du positiv prøve skal du raskt kontakte fastlege eller legevakt for vurdering av om du bør få behandling med Paxlovid, sier kommuneoverlege Furu.
Tilgjengelige hurtigtester
Hurtigtester kan du få gratis på biblioteket eller på kulturhuset, innenfor åpningstidene.