[Avisa Nordlys] Rune Bræck som til vanlig driver «Kaia bar & bistro» i Tromsø skulle forrige torsdag hjelpe datteren med et innsamlingsprosjekt knyttet til den årlige TV-aksjonen. De skulle nemlig selge kaker på UiT og trengte en Vipps-konto, trodde Bræck.

– Jeg har Vipps for bedrifter og opprettet en konto som het «Innsamling til TV-aksjonen – kakesalg kroken ungdomsskole». Men det viste seg at det var en Vipps-konto knyttet til skolens Spleis.

Bræcks Vipps-konto ble dermed overflødig og han tenkte ikke noe mer over det, før det plutselig ringte fra Vipps under TV-aksjonen.

– Det ringte en fra Vipps som spurte om jeg hadde et salgssted som het noe med Tv-aksjonen. På det tidspunktet hadde det allerede kommet inn over 13.000 kroner. Da hadde min innsamling havnet over Tv-aksjonens på en eller annen måte hvis man søkte på Tv-aksjonen.

Vipps og Bræck endret straks navnet til Vipps-kontoen til «kakesalg» for å unngå flere utilsiktede donasjoner.

Advarer

I ettertid har Bræck mottatt flere telefoner fra personer som vipset han og han forteller alle som ringte visste forståelse for feilen som var gjort.

– De som ringte var for det meste eldre mennesker og kom fra over alt i Norge. Jeg tror det var en del fra Bergen og Oslo. Det var ingen som var ufine eller irriterte etter at jeg forklarte hva som var skjedd, forteller Bræck.

Beløpene han mottok var alt fra 1 krone til 1000 kroner og totalen endte opp med å være 14.145,85. Nå advarer han mot hvor enkelt det er å svindle folk ved hjelp av Vipps.

– Med min bedrifts-konto på Vipps kan jeg opprette ti forskjellige kontoer og kalle de hva som helst. For eksempel kunne jeg opprettet kontoer og kalt dem Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, osv. Jeg tror kanskje Vipps fikk seg en vekker her, forteller han.

Tilbakebetalt

Selv om Bræck har overført alle pengene til Plan Norge sitter han igjen med en tanke i hodet.

– Dette var mest av alt bare skummelt. Tenk hvis det var noen andre med skumle hensikter som hadde fått alle disse pengene, sier han.

Og pulsen skøyt ekstra fart da det plutselig ringte fra et nytt uventet hold.

– Det var helt klart et sjokk da Vipps ringte meg. I tillegg ringte det plutselig fra Riksrevisjonen her om dagen og da steg pulsen litt, men heldigvis var det bare noen som ville bestille bord, forteller en blid Bræck.