Gå til sidens hovedinnhold

Støtter proteststorm

Artikkelen er over 5 år gammel

Sp-lederen forstår hvorfor hver tredje ordfører sier nei til å fjerne lokale skattekontor

157 ordførere har skrevet under på et opprop som er sendt til finansminister Siv Jensen (Frp).

– Vår erfaring med regjeringsreformene er at alt sentraliseres. Derfor må vi som er på Stortinget, i behandlingen av revidert nasjonalbudsjett, legge inn en veldig klar bestilling om at denne saken må tilbake til politisk behandling i høstens statsbudsjett, sier Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Tydelig signal

I oppropet, som er signert av Tynset-ordfører Merete Myhre Moen (Sp), understrekes det at skattekontorene ikke bare skal være et gode forbeholdt innbyggerne i de større byene.

«Lange avstander til skattekontoret er ineffektivt for samfunnet, og forslaget om nedleggelse harmonerer dårlig med avtalen regjeringen har med Venstre om å vurdere å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo,» skriver ordførerne.

– Dette er et veldig tydelig signal om at folk motsetter seg sentralisering. Det er viktig å ha tjenester i nærheten av der innbyggerne bor, sier Sp-lederen.

Bredt arbeidsmarked

I oppropet er det ordførere med tilhørighet i Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti.

– En arbeidsplass som skattekontoret skaper også et bredere arbeidsmarked i distriktene. Når funksjon etter funksjon tas bort, undergraves andre deler av næringslivet i den regionen som rammes. Politikk handler om helhet. Da må vi også se hva slags helhetseffekter disse nedleggelsene gir, påpeker han.

– Heldigvis har vi, sammen med Ap, KrF, Venstre og SV, dannet flertall og klart å stoppe sentraliseringsframstøtene fra regjeringen fram til nå, understreker Slagsvold Vedum.

Regjeringen benytter stordriftsfordeler, blant annet i drift, administrasjon, bruk av lokaler og utstyr og at anvendelse av personale må hentes ut i vesentlig større grad enn i dag, som argument for å ha færre og større skattekontorer.

Hans Andreas Limi (Frp) i finanskomiteen på Stortinget sier til ANB at Skattedirektoratets utredningsfrist utløper 1. juni. Han vil vite mer før han kan kommentere innholdet. (ANB)

Kommentarer til denne saken