Tappes for millioner

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kraftkommuner i hele Norge frykter den nye energimeldingen.

DEL

Beløpene kan gå tapt dersom systemet for konsesjonskraft endres.

– Dette er vi svært skeptisk til. Her legger regjeringen opp til å fjerne en ordning som belønner kommuner og fylker som stiller sine naturressurser til rådighet for kraftproduksjon, sier energipolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Underkommunisert

Energimeldingen til regjeringen legger opp til at dagens ordning med konsesjonskraft kan opphøre. De som vil tjene på dette er landets kraftprodusenter.

KS-leder Gunn Marit Helgesen (H) vil jobbe aktivt inn mot Stortinget når Energimeldingen skal behandles hos de folkevalgte.

– Vi har tatt dette opp med regjeringen. Ikke minst er KS Bedrift bekymret for de konsekvensene som kan ligge i meldingen. Noen av de implikasjonene som ligger i meldingen har vært underkommunisert til nå, sier Gunn Marit Helgesen til Telemarksavisa.

Gode krefter

– At kommuner og fylker kan miste så store inntekter, er langt alvorligere enn hvem som sender ut regninger, enten det er fra nettleverandør eller kraftleverandør. Her må alle gode krefter jobbe sammen, både for å få fram konsekvensene og ikke minst inn mot Stortinget, sier Helgesen.

Gjennom stortingsmeldingen om energipolitikk sikter regjeringen mot å oppnevne en ekspertgruppe som skal gi anbefalinger om omlegging av ordningene med konsesjonskraft og – avgift for vannkraft. Formålet er å oppnå en mer effektiv og samfunnsmessig rasjonell utnyttelse av vannkraftressursene.

Flere kommuner gir uttrykk for at det nærmest vil være et ran.

Mer effektivt

– Regjeringen ønsker en mer effektiv konsesjonsbehandling av energiprosjekter uten at dette går på bekostning av kvaliteten, sa olje- og energiminister Tord Lien da han la fram planen.

– Vannkraften som allerede er bygd ut må opprettholdes og videreutvikles. Effektive markeder, tilgang til det europeiske kraftmarkedet, forenkling av konsesjonsbehandlingen og gode rammebetingelser må til for å legge til rette for vannkraft i framtiden, mener Lien.

Verdien av konsesjonskraft var 1,2 milliarder kroner i 2014. (ANB)

ArtikkeltagsLes mer om: politikk innenriks nyheter

Artikkeltags