Råd til Tingvoll: «Jeg skulle inderlig ønske at bygda og kommunen evner å styrke seg selv»

Drøppingbrygga må tas vare på og sikres for framtiden, skriver John Bjørn Koksvik.

Drøppingbrygga må tas vare på og sikres for framtiden, skriver John Bjørn Koksvik.

Av
DEL

LeserbrevTingvoll bør i større grad enn tidligere anstrenge seg mht. «hva med framtiden?»

Usikkerheten er større nå, både for regionen og spesielt de lokalsamfunn som ikke vil ta inn over seg endringene som foregår, de som konsekvent stemmer for at ting skal «være som før». Det er det ikke mye som er. Hva skjer videre?

Den som i dette «nærområdet» kan synes å arbeide mest målbevisst for å sikre sin framtid, synes for meg å være Molde-området. Det dreier seg hele tiden om å samle mest mulig aktivitet og hensiktsmessig infrastruktur dit(!). Det går litt for langt av og til, når mye skjer på bekostning av omgivelsene, og ikke i samarbeid med disse. Men likevel, i denne «hurlumheien»: Har Tingvoll noe å lære eller å bli påminnet om?

Jeg skulle inderlig ønske at bygda og kommunen evner å styrke seg selv. Det krever kunnskap, helst mange typer sådan. Det krever også kunnskap å innse hva en mangler, og lytte og tenke etter, – oppdage nye muligheter. Små steder hemmes også av «små forhold».

Jeg for min del har bidratt til å styrke kvalitetene i en rekke mindre og større steder og byer rundt i landet, – det er bare slik det er. Det har også gitt meg selv mye. Og hva er da mer naturlig enn at en også brenner for den lille bygda der en tilfeldigvis så dagens lys?

Løsningen for en bygd som Tingvoll ligger i de små, konkrete skritt som synes, og har virkning.

John Bjørn Koksvik

I fjor ble det laget en sentrumsplan for Tingvollvågen(?). Jeg har ikke sett resultatet. Det har vært lite informasjon i mediene fra prosess og resultat. Innleide konsulenter har sikkert kostet noe. Det er ikke mange brukbare og relevante fagfolk og konsulenter på dette feltet! Det er lett å ende tomhendt. Løsningen for en bygd som Tingvoll ligger i de små, konkrete skritt som synes, og har virkning.

Jeg har et par helt konkrete råd og anbefalinger angående kjernen i Tingvollvågen:

1. Drøppingbrygga

Den er lagt ut for salg. Brygga er viktig som element i Vågsrommet ved siden av hotellet, og nedenfor det historiske kjerneområdet Drøppingtunet, og som en viktig del av dette siste. Tingvoll er som navnet sier fullt av historie. Historien MÅ være til stede, – og brygga MÅ tas vare på, sikres for framtiden! Derfor: Gi den bort gratis til den som har en god idé om bruk, og som forplikter seg til i stedet å bruke pengene på å sikre bygget, renovere dette, – og så også gi huset en knall farge som eksponerer dette i Vågsrommet!

Om dette blir gjort vil den som måtte være i tvil etterpå erkjenne at dette var riktig og viktig!

2. Gunnars Plass

Gunnar er på plass i sin dialog med kirka. Dette er en spenningsakse som må forsterkes, – og som så vidt jeg vet ingen andre små steder kan vise maken til(!). Denne dialogen viser stedets historie! Bare større byer (som f.eks. Trondheim) kan oppvise maken. Har stedet forstand til å se og utnytte/eksponere disse helt enestående mulighetene?

Dersom selve plassens karakter og styrke blir svak og utydelig faller poenget fra hverandre. Derfor: Sørg for at Gunnars Plass blir sterk og tydelig i Vågsrommet, – slik kirka er det! Gi Gunnars Plass klare vegger og la plassen som et eget viktig element i landskapet ved hotellet bli TYDELIG. Og derfor: Mal disse husene i sterke, klare farger som gir disse hovedelementene i landskapet kraft, – som skiller plassdannelse og bygningsformer fra alt det andre rundt dem. La form og farge samarbeide til en sterk løsning. Da vil dette bli landskapsrommets sentrum, strategisk beliggende midt i det hele! Tingvollvågen vil med kunnskap få et tydelig og sentralt midtpunkt!

Dette vil få avgjørende betydning for alles inntrykk og opplevelse av stedet.

Det er en magi i slike elementer, – de skaper steder med karakter, – steder som rører ved folks indre, – steder de ikke glemmer! Og slike karaktersterke steder styrker hele kommunen! Tingvoll er ett sted med slike muligheter! Bruk dem! Og dere vil bli overrasket over resultatet.

Jeg håper dere har evnen til å skjønne mulighetene og ønsker lykke til!

PS! I dag er vi av alle ting inne i en historisk merkelig fase hvor alle hus males hvite eller grå(!). Det er utrolig selvutslettende, og vil i ettertiden inngå som en merkverdighet av kunnskapsmangel mht. evne til fargebruk! Det er dessverre nærliggende, men ikke gå i den grøfta av tankeløshet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags