Ramadan - en tid for toleranse: Ingen kan pålegges å faste mot sin vilje

Anisa Ali Aden.

Anisa Ali Aden.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev I år begynner Ramadan mandag den 6. mai. Ramadan er den islamske fastemåneden, måneårets niende måned. Fasten er et uttrykk for indre renselse, og de troende oppfordres til å strebe etter det gode, være mer tolerante og å avstå fra strid og ufred. Ramadan er altså en tid hvor en skal være snille med hverandre.

Men ikke alle følger denne tradisjonen, og i stedet for å være gode mot andre, har Ramadan for noen blitt en tid hvor utøver en sterkere grad av sosial kontroll over andre muslimer. Spesielt gjelder dette i ikke-muslimske land hvor tradisjonene gjerne går på tvers av de muslimske tradisjonene.

Flere muslimer som har kommet til Norge, velger bort Ramadan, rett og slett fordi de kan velge. Norge er et fritt land hvor de kan velge å følge de tradisjonene de ønsker. Det betyr at selv om noen muslimer synes det er galt å ikke faste, så kan de ikke pålegge andre å faste mot sin egen vilje. Den sosiale kontrollen i det muslimske miljøet er normalt ganske sterk, men den øker under Ramadan.
Mange opplever derfor en større grad av mobbing, hets, trakassering og eksklusjon, nettopp under Ramadan, stikk i strid med Ramadans intensjoner. Mens Ramadan dreier seg om blant annet toleranse, har Ramadan i vestlige land utviklet seg til en tradisjon hvor en utøver intoleranse.

Problemet er at en har få eller ingen muligheter til å overprøve dette, fordi de som utøver den sosiale kontrollen bare opererer innenfor det muslimske miljøet, og det blir derfor ikke registrert av andre enn dem som blir utsatt for denne typen kontroll.

Jeg vil derfor oppfordre alle mine trosfeller om heller å fokusere på det som skal være hovedbudskapet under Ramadan, nemlig sjelslivet vårt, slik som kjærlighet, tilgivelse og medmenneskelighet, i stedet for å ta på seg rollen som moralpoliti og fokusere på det ytre, slik som hvem du er sammen med, hvor nøye du er med å følge fasten eller hvilke klær du bruker.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken