Fredag kveld gikk et ras i Valsøyfjorden i Heim kommune i Trøndelag, der et hus ble tatt. 85 år gamle Bjørg Hendset omkom i raset.

Beskyttet oldebarnet før hun døde

Hendset hadde slekt og venner på besøk da et jordras gikk over huset hennes.

Ordfører i Heim kommune, Odd Jarle Svanem, forteller til NRK at det siste Hendset skal ha gjort, var å beskytte sitt to år gamle oldebarn mot skredmassene. Det er familien til Hendset som har fortalt historien til ordføreren.

– De kom med en sterk historie om at Bjørg ble funnet med barnet som letemannskapene var inne og lette etter. Og det var helt tydelig at hun bevisst hadde prøvd å verne barnet mot raset. Det er jo en veldig hederlig slutt på livet. Hun tenkte på andre, også da, sa ordføreren.

Til NTB sier Svanem at han synes det var sterkt å høre denne historien fra familien.

– Man gjør seg noen tanker om hvor tøft det var å være i huset for dem som var der da raset gikk.

Ordføreren forteller at det de siste dagene har vært en sjokkpreget stemning, både i grenda der raset gikk, men også i resten av kommunen. Søndag ble Valsøyfjord kirke holdt åpen for innbyggerne.

– Jeg så at det var en del biler som sto utenfor, så en del har nok benyttet seg av det tilbudet, forteller Svanem.

Naboene føler seg trygge

Naboene rundt huset som ble tatt av raset i Valsøyfjord fredag, føler seg trygge og har ikke behov for å bli evakuert, sier ordføreren til NTB.

– Jeg har hatt samtaler med en venninne av avdøde, og spurt om hun føler seg trygg. Hun tenker ikke tanken på at det er utrygt å bo der hun bor. Naboene føler seg trygge i sine hjem, sier ordføreren.

Ferdig med undersøkelser på åstedet

Til sammen seks personer var i eller ved huset da raset gikk. Fem personer, inkludert toåringen, ble sendt til sykehus. Ingen av dem ble alvorlig skadd.

Randi Fagerholdt, tjenesteleder i politiet i Trøndelag, forteller at politiet er ferdig med undersøkelsene på åstedet. Nå gjenstår videre etterforskning. Blant de som har blitt avhørt, er et av familiemedlemmene som var i huset under raset.

– Han har en inngående forklaring, og var tett oppi raset. Det var en traumatisk opplevelse for han, sier Fagerholdt.

Byggingen av nye E39 stanset på ubestemt tid

Statens vegvesen har sagt at det er sannsynlig at byggingen av nye E39, som foregikk rett ovenfor huset som ble tatt av raset, er en medvirkende årsak.

– Det er en viktig inngang til det vi skal inn i nå. Vi må holde alle kort åpne, men åpenbart er veibygginga medvirkende her, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i Statens vegvesen til pressen ved rasområdet søndag ettermiddag.

Byggingen av nye E39 i Valsøyfjorden er stoppet på ubestemt tid. En ekstern granskningsgruppe skal undersøke årsakene til raset.

(©NTB)