(Nidaros.no:)Søndag kveld var det duket for oppgjør mellom erkerivalene RBK og Molde på Aker stadion. I den forbindelse skal fire supportere fra Kjernen ha blitt tatt med inn på et eget rom og nakenvisitert, ifølge Viken.

Han var ikke selv til stede, men har fått opplysningene fra supportere som var på kampen.

– Det at de tyr til nakenvisitering etter pyro er helt vilt. Du skal ha alvorlige begrunnelser for å gå til det skrittet å nakenvisitere noen. Jeg er dypt uenig i håndteringen. Det er ingen supportere som synes at pyro er en alvorlig sak, sier Viken.

Kjernenlederen fortsetter:

– For meg er politiet en viktig instans i samfunnet, og har stor respekt for jobben de gjør. Men politiet i Molde er ikke god på å håndtere fotballsupportere. Jeg blir ordentlig lei meg. Dette er trist. Det hadde ikke trengt å bli sånn. De mener det sikkert godt, men de legger opp til at det blir politi og røver.

Viken påpeker at supportere fra Kjernen også tidligere har vært opprørt over politiet i Molde. I 2019 reagerte Kjernen også etter en kamp mellom rivalene i Molde. Den gangen var det to RBK-supportere som skal ha blitt utsatt for nakenvisitering, uten at det ble funnet noe på dem.

Kjernen engasjerte advokat John Christian Elden som anmeldte saken, men fikk ikke medhold av spesialenheten.

– Det ble ikke en fellende dom, men de fikk merknader på at rutinene var for dårlige.

Mener å ha hjemmel

Per Karstein Røv, politistasjonssjef ved Molde politistasjon, bekrefter at fire bortesupportere ble tatt med inn på et eget rom og visitert. Han vil imidlertid ikke si noe om supporterne ble bedt om å kle seg naken.

– Så vidt jeg forstår det, måtte de ta av seg så mange plagg at vi kunne forsikre oss om at de ikke hadde med ulovlige ting. De måtte ta av seg plagg, det er korrekt, sier politistasjonssjefen.

På tre av de fire ble det funnet pyroteknikk, knallskudd og bluss. Disse ble bortvist fra kampen, mens den fjerde fikk komme inn på stadion og sett kampen, opplyser Røv.

– Kjernenleder mener det er helt vilt å ty til nakenvisitering på grunn av pyro. Hva er din kommentar til det?

– Før kampen, basert på tidligere år, har vi fått utarbeidet en delordre som går på visitasjon, som er godkjent av politiets jurister. Ut ifra den mener vi å ha hjemmel til å kunne undersøke supportere for å se om de har tatt med seg gjenstander som kan være egnet til å påføre andre skade, sier Røv, og legger til:

– Om det er pyro, knallskudd eller nødraketter, vet ikke vi når vi undersøker. Pyro er faktisk ulovlig å ta med inn.

– Den mest krevende kampen

Ifølge politistasjonssjefen skal politiet ha blitt angrepet av en eller flere RBK-supportere i forbindelse med visitasjonen.

– Dette vil anmeldes som vold mot offentlig tjenestemann. Det var snakk om spark og målrettet skyting med pyro. Det har vært amper stemning fra bortesupporterne beveget seg fra samlingsstedet til de reiste fra kampen. For oss er dette den mest krevende kampen vi har, sier Røv.

Han mener det kommer supportere som åpenbart er ute etter å teste og å provosere.

– Kjernelederen mener politiet i Molde ikke er gode på å håndtere fotballsupportere. Hva tenker du om det?

– Jeg synes ikke lederen av Kjernen er god på å håndtere sine medlemmer i opptreden mot verken de sivile vaktene eller politiet. Vi må gjerne diskutere fotballpublikum sin oppførsel, men vi kan ikke ta den diskusjonen i døra før en fotballkamp, eller i mediene. Kjernelederen er hjertelig velkommen til en samtale om hvordan vi ønsker å ha det, sier han.