Rundt bordet på Matkroken var et dusin damer samlet torsdag, da ordføreren kom ut på sin første dag med utekontor. Så er det også slik at nettopp torsdager, er kaffekroken møteplass der damer i bygda treffes for prat og hygge. Og denne dagen ble det innspill til tingvollordføreren.

– Jeg synes Sunndal og Tingvoll skal slå seg sammen og at kommunesentret blir Meisingset. Meisingsetvågen har vært sentrum før, spøker Ingunn Talgø.

Jo da, det er en munter gjeng som sitter rundt bordet. De er nok for pensjonister å regne.

Får få ansatte

Men det var også alvorlige bekymringer å komme med. Meisingsetgardingene kommer inn på mangel av mannskap på institusjonene, og da ble Vonheim spesielt nevnt. De ansatte gjør sitt aller beste, men det blir ikke tid nok for pasientene.

Ingrid Waagen svarer at de har lyst ut etter sjukepleiere, men ikke har fått søkere. Hun sier kommunen gjør noe for å få sjukepleiere interessert for arbeid i Tingvoll, og kan sikkert gjøre mer.

Dessuten burde det være noe i tillegg til de ansatte, besøkende som kunne besøke og prate med pasientene. Og rundt bordet er det tanker om at etter korona, bør frivilligheten se på hva de kan bidra med av aktiviteter og trivsel på institusjonene.

Alt under ett

Avstand mellom institusjonene er et problem. Men i kommende budsjett ligger at det i 2025 skal stå ferdig en institusjon, som samler tjenestene på Vonheim og sjukeheimen under samme tak.

– Det blir spennende. Og jeg tror det får kjøle stor betydning når det gjelder bemanning. Vi kan spare inn minst en turnus, så vi kan faktisk tjene på dette, sier Waagen.

– Det blir for oss det, sier Anne Lise Dønheim, og rundt bordet bryter latteren løs.

Og når morgendagens sjukeheim bygges på Tingvoll, vil damene ha vin i hyllene. Da blir det bra.

En annen ting, er politikken med at folk skal være så lenge heime, at det kreves mye hjelp når de først kommer på sjukeheimen. Marta Havdal etterlyser en gylden mellomting; en god gammeldags gamleheim.

– I dag er det rett på sjukeheimen eller Vonheim, kommenterer Kjellrun Persson.

Bo og trivsel

Annet som opptok var arbeidsplasser og næringsareal.

– Så er vi veldig spent på skolen vår. Jeg sier ikke annet, bemerker Kjellaug Meisingset.

Gjengen var også opptatt av at folk skal flytte, bo og arbeide i kretsen.

– Så ønsket de også å vite mer om den prosjektene Den ungdomsvennlige bygda og Leve hele livet. Det er noe de syntes er spennende, summerer Waagen fra treffet.

Ordføreren fikk ros for å ha kommet for høre på innspill fra bygdefolket.

Knutepunktet

Og de understreket hvor glad de er i Matkroken. Den er viktig for hele bygda, har et godt vareutvalg, yter topp service og betyr noe for at folk vil bli i bygda.

– Og når vi kommer for å handle, så treffer du noen og blir borte ett par timer, legges det til fra Dønheim.

Kaffekroken er svær slik. Og kommer ordføreren på en onsdag, treffer hun karene som samles. Da kan det værer helt andre innspill å høre.

Så er det noen som har laget en tipskasse, som kan tømmes når hun komme neste gang.

Men det blir noen andre steder for utekontoret først.

En kjekk effekt er at det kan være enklere å ta kontakt med ordføreren i etterkant. Waagen oppfordrer gjengen på Matkroken å ta kontakt når de har noe på hjertet.