Gå til sidens hovedinnhold

Diego Maradona er død – landesorg i Argentina

Den argentinske fotballegenden Diego Maradona, i manges øyne tidenes beste spiller, er død. Landets president har erklært tre dagers landesorg.

(Nettavisen)

– Du tok oss til toppen av verden. Du gjorde oss enormt lykkelige. Du var den største av alle. Takk for at du var til, Diego. Vi kommer til å savne deg resten av livet, skriver landets president Alberto Fernández på Twitter over et bilde der han omfavner Maradona.

Presidenten erklærte landesorg i tre dager og sa at Maradona skal ligge på lit de parade i presidentpalasset fram til søndag slik at folket kan ta farvel med idrettshelten.

Maradona skal obduseres onsdag slik at dødsårsaken klarlegges. Statsadvokat John Broyard sa til frammøtte medier at fotballegenden ble erklært død klokka 12 lokal tid, det vil si fire om ettermiddagen norsk tid.

Avisen Clarin skriver at Maradona, som nylig fylte 60 år, ble rammet av hjertestans hjemme i Tigre noen mil nord for Buenos Aires. Han oppholdt seg der etter at han nylig ble utskrevet fra sykehuset der han ble operert for en hjerneblødning.

Det ble nylig meldt at han skulle gjennomgå behandling for alkoholavhengighet.

De 20 siste årene har Maradona tre ganger blitt innlagt på sykehus med alvorlige lidelser, og to av dem ble betegnet som livstruende.

Fotballverden i sorg

Ikke lenge før dødsmeldingen som utløste sorg blant fotballelskere over hele verden, meldte argentinske medier at Maradonas helsetilstand var kraftig forverret og at han fikk medisinsk behandling i sitt hjem.

– Det er fire ambulanser utenfor, og de har tilkalt familiemedlemmer i all hast. Dette er alvorlig, meldte TV-kanalen TyC.

Det var Argentinas største avis Clarin som først meldte at Maradona er død. En talsmann for Maradona bekreftet det overfor nyhetsbyrået AFP, og dødsfallet ble også rapportert av Argentinas fotballforbund i en Twitter-melding.

Kort tid etter begynte hyllestene å strømme inn fra fotballprofiler over hele verden. Maradona ble også hedret med ett minutts stillhet før alle onsdagens mesterligakamper i Europa.

En av de beste

Maradona regnes som en av tidenes beste fotballspillere, om ikke den beste. Han var kaptein da Argentina vant VM i 1986. Han spilte for Barcelona, Napoli og Sevilla, i tillegg til Argentinos Juniors og Boca Juniors i hjemlandet.

I løpet av karrieren slet han med avhengighet av rusmidler, og han ble utestengt i 15 måneder etter at han i 1991 testet positivt for kokain. Han kom på banen i sitt fjerde og siste VM-sluttspill i 1994, men ble etter to gode kamper kastet ut av mesterskapet etter å ha avgitt positiv dopingprøve på efedrin.

Hans trenerkarriere var langt fra like suksessrik som hans spillerkarriere, men han var i en periode Argentinas landslagssjef. Hans siste trenerjobb var for Gimnasia de La Plata.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken