På en pressekonferanse før Natos forsvarsministre møtes i Brussel, sa Stoltenberg at Russland fortsetter å lyve om det som skjer i og rundt Ukraina.

– Nå kommer de med absurde påstander om biologiske laboratorier og kjemiske våpen. Det er enda en løgn, sier Nato-sjefen, som er bekymret for at russerne selv kan ta slike våpen i bruk.

– Jeg er bekymret for at Moskva kan gjennomføre en falskt flagg-operasjon som kan inkludere kjemiske våpen, sier han.

En slik operasjon gjennomføres for å legge skyld på motparten for å stå bak og kan brukes som påskudd til å angripe som «svar».

Fortsatt støtte

Stoltenbergs uttalelse kom etter at han sa at Nato «i flere måneder har avslørt Russlands (...) løgner».

– De påsto at de ikke hadde planer om å invadere Ukraina, men de gjorde det. De påsto at de skulle trekke styrkene tilbake, men de sendte inn flere. De påstår at de beskytter sivile, men de dreper sivile, sa generalsekretæren og gjentok alliansens støtte til Ukraina.

– Ukraina har en grunnleggende rett – nedfelt i FN-charteret – til å forsvare seg. Nato-landene vil fortsette å støtte opp om denne retten og bidra med militært utstyr og økonomisk og humanitær bistand, sa Stoltenberg. Han gjorde det også klart hvem som har det i sin makt å stanse krigen umiddelbart.

– Putin kan avslutte krigen nå. Han kan trekke alle styrker tilbake, og det ber vi ham om å gjøre.

Flere soldater i øst

Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov og Natos partnere Georgia, Sverige, Finland og EU deltar også på onsdagens møte. Der skal Nato-ministrene diskutere konkrete tiltak for å styrke sikkerheten på lang sikt, sier Stoltenberg.

– På land kan det bety betydelig større styrker i den østlige delen av Nato, i høyere beredskap og med mer fremskutt utplassering av utstyr. vi vil også diskutere å øke utplassering av luft- og sjøstridskrefter.

Han varslet også flere og større øvelser og sa at rakett- og cyberforsvar vil bli diskutert på hovedkvarteret i Brussel onsdag.

(©NTB)