(TIdens Krav:) – Velkommen til mitt paradis, sier Frode Alnæs og åpner døra til hytta si på Kanestraum i Tingvoll.

Her finner vi alltid Frode når han har spillejobber i området, noe han også har disse dagene.

I skrivestua som ligger på hyttetunet har mang en melodi og tekst blitt til opp gjennom årene. Hytta har blitt et fristed, hvor han finner roa mellom slagene.

– Jeg har spilt konsert med Dance With a Stranger i Hovshall i Sunndal på onsdag og har en ny konsert nå i kveld. Kommunen har hedret sine ansatte med konsert, noe jeg synes jeg veldig stas. Alle kommunene skulle hatt en person ansatt som inspirator, det er så viktig at folk blir sett og får fortalt at de gjør en god jobb.

Rundt spisebordet i den store hytta serverer Frode sterk kaffe og banansjokolade. Ved siden av ham står det en gammel stokk som tilhørte faren. Den må han støtte seg på når han reiser seg fra stolen.

– Jeg har fått en skikkelig kink av noe slag i ryggen. Jeg hadde det samme for rundt seks år siden, fikk ikke til å sitte eller stå og måtte ligge for det meste. Jeg har aldri måtte avlyse spillejobber, men det ble jeg nødt til da. Jeg klarte det rett og slett ikke.

Med konserter og juleturne for døren var Frode bekymret for at det samme skulle skje igjen da han hørte smellet i ryggen i det han bøyde seg ned for å kaste noe søppel i bøtta. Mer skulle ikke til, akkurat da. Heldigvis ble det ikke så ille og han er på bedringens veg.

– Jeg har fått et tøyeprogram av kona som jeg prøver meg på. Det hjelper, så må jeg bare ta tiden til hjelp.

40 nye låter og nye tre album

Frode har mange låter og albumer på sin diskografi. Men juleplate – det har han ikke hatt før nå. Da koronapandemien kom mistet han rundt 100 spillejobber. Plutselig fikk han mye tid og den tiden har han brukt godt.

– Jeg begynte arbeidet med tre ulike plater samtidig. I 2022 feirer jeg 40 år som profesjonell musiker og i den anledning gir jeg ut plata «Beste tia mi». Jeg skal også gi ut plata «Mine venner i nøden» som er en ren gitarplate, forteller han.

Og ikke nok med det – Frode skal debutere med sin egen juleplate. Det vil si at han det siste året har produsert rundt 40 nye låter.

– Jeg skal rett og slett debutere, ja! Det er ganske gøy. Sammen med blant annet Hilde Norbakken fra Smøla har vi fått samlet sammen en utrolig dyktig gjeng, og har sammen produsert ti julelåter.

I den anledning legger de også ut på turne med «Lang desember natt – Frode Alnæs og julekoret».

– Vi slipper den første singelen 12. november. Da kommer «Vitae Lux», som er min versjon. Den er jo spilt inn utallige ganger av andre. Melodien har levd sitt eget liv, men selv har jeg aldri spilt inn min egen versjon. Nå blir det «Frodes versjon», sier han.

På plata er det også låta «Long December Night» spilt inn på nytt, oversatt til norsk. Gjengen spiller i Kristiansund 3. desember i Braatthallen.

Årets artist hos Frelsesarmeen

Juleplata deler navnet med turneen og slippes offisielt 19. november. Her er det låter som er skrevet helt fra bunnen, samt tekster som Frode har laget melodien til. Bestillingsverk fra tidligere år har også fått plass på albumet, som utgis av Grappa Musikkforlag.

– Dette er en gjennomarbeidet plate med et fantastisk flott team av musikere og sangere. På albumet synger Pål Rake, Hildegunn Garnes Reigstad, Lewi Bergrud, Hilde Norbakken, Karin Okkenhaug og Åshild Mundal i koret. Vi har fått til fantastisk mye fint. Her skal Hilde Norbakken ha æren, hun er utrolig dyktig.

I tillegg til juleplate og turne har Frode også blitt årets artist hos Frelsesarmeen. De har valgt ut den nyinnspilte «Vitae Lux» som årets julelåt.

– Det synes jeg virkelig er stas. At jeg blir en «gave», liksom. Det er ikke hver dag, sier han og ler.