Gå til sidens hovedinnhold

Sunndal IL: Store øyeblikk gjennom hundre år

Et lite historisk sveip

Artikkelen er over 3 år gammel

I år feirer Sunndal IL 100 år, og det har ikke manglet på store øyeblikk gjennom historien.

Innerst i Sunndalsfjorden under snøkledde topper har det alltid boblet idrettsglede. Men det måtte en kristiansunder til for å organisere det. Den første formannen for Sunndalens Turn- og Idrettsforening i 1918 var postmester Halvor Bævre fra klippfiskbyen ved havet.

Klubben ble stiftet like før spanskesykens herjinger, og de første årene var kranglete. I 1936 ble idrettslagene Gravem og Fale innlemmet i klubben, som ble omdøpt til Sunndal Idrettslag. Idrettsentusiaster fra hele Sunndalen var dermed samlet.

– I Sunndalen har det alltid vært et veldig rikt organisasjonsliv. Fotball, håndball, ski og friidrett har vært de store gruppene i idrettslaget gjennom årene, men også styrkeløft og volleyball har vært inne i perioder, forteller mangeårig klubbformann og ildsjel Svein Tjugum.

NM-gull

1970-årene var en særlig god tid for friidrett i Sunndal. Kulestøteren Ola Øydegard tok NM-bronse i 1970, mens Asle Olsen var lenge helt i norgestoppen i hinder- og langdistanseløp. Olsen tok en rekke medaljer i Norgesmesterskap på 1970- og 80-tallet. Karrieren ble kronet med NM-gull i 20 kilometer terrengløp i 1979. Asles bror Bjørn var også en suksessrik utøver.

Men det er nok fotballen de fleste assosierer med Sunndal IL. Det var sterke generasjoner og stor rekruttering innenfor fotball på 70- og 80-tallet.

– Løkkeserien var viktig, med bydeler mot hverandre. Det var mange som spilte fotball og ble veldig gode i ung alder. Sunndal vant en stor andel av kretsmesterskapene i de årene, sier Svein Tjugum, som var formann for fotballgruppa i sju år i denne perioden.

På nest øverste nivå

Også på seniornivå blomstret sunndalsfotballen. Eventyret startet ifølge Tjugum da Asbjørn Bjørseth kom fra Molde som spillende trener i 1971. Da begynte det å bli sving på sakene. Sunndal IL rykket opp til nest høyeste nivå i 1974. Oppholdet varte bare i én sesong, men gnisten blant de unge sunndalingene var tent.

Med sultne spillere som Egil Ruud og Stein Erik Hegerberg, og anført av kraftplugg og lagkaptein Jarl Torske på midtbanen, rykket Sunndal IL igjen opp til daværende 2. divisjon i 1980. Og denne gangen skulle de vise at de hørte hjemme der.

Suksesstrener

Den heltidsansatte nederlandske treneren Kees Bentem hadde også en stor del av æren for opprykket.

– Kees Bentem la grunnlaget for et lag som kom i veldig god fysisk form. De sprang til krampa tok dem, og gikk hardt til i taklingene. Men det var også mange teknisk gode spillere, forteller Svein Tjugum.

Selv om Bentem forsvant tidlig neste sesong, oppnådde Sunndal sin høyeste plassering i seriespill noensinne i 1981. Fjerdeplass ble det, bare seks poeng unna kvalikplass til toppserien. Med unntak av en tur ned igjen i 1983, spilte Sunndal på nest øverste nivå i Norge fram til og med 1988.

– Men Sunndal kom aldri lenger. Det er begrenset hvilke muligheter du har på et lite sted. Og fotball på et sånt nivå er kostbart, sier Tjugum.

Fotballgruppa drev med underskudd, som de andre idrettene ikke ville være med på å betale. I 1989 ble klubben omgjort til en allianseklubb hvor fotball-, håndball- og friidrettsgruppene ble selvstyrte. Sunndal IL er fremdeles organisert på denne måten i dag.

De unge presterer

Også den yngre garde har markert seg på fotballbanen i Sunndal. Juniorlaget kom til NM-finale både i 1979 og 1984. Til tross for at det ble sølv begge gangene, er nok dette kanskje de største prestasjonene i klubbens fotballhistorie.

I dagens fotballverden er Sunndal mest kjent for fotballjentene. Sunndalsjentene har i nyere tid hentet hjem hele tre Norway Cup-seire. Jente- og småjentelagene vant i 2007, før mange av de samme spillerne vant i juniorklassen i 2009. Fra dette vinnerlaget har Guro Reiten tatt steget opp til å bli landslagsspiller og toppscorer i Toppserien for Lillestrøm. Samtidig bryter Hegerberg-søstrene stadig nye barrierer i proffverdenen, og setter Sunndalsøra på kartet.

Kommentarer til denne saken