Rødpunkten og gulpunkten med ny fasade

I gang: Arbeidet med oppgraderingen har begynt for Asbjørn Tronsgård (Byggservice) (t.v.), sammen med Vidar Rudi (Sunnbo), Nils Graskopf (HMS), Odd Steinar Øyan (styreleder borettslag Kvartal XXIV), Trond Botnvik (styremeld.) og Lars Johan Elgsaas (styremedl.).

I gang: Arbeidet med oppgraderingen har begynt for Asbjørn Tronsgård (Byggservice) (t.v.), sammen med Vidar Rudi (Sunnbo), Nils Graskopf (HMS), Odd Steinar Øyan (styreleder borettslag Kvartal XXIV), Trond Botnvik (styremeld.) og Lars Johan Elgsaas (styremedl.). Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sammen med forretningsblokka og blomsterblokka.

DEL

Se flere bilder under.

Blokkene i borettslaget har fått navn etter farge og funksjon, og ble bygget i 1958. Borettslaget består av 72 boenheter og fem forretninger, og hører inn under Sunnbo. Disse skal nå pusses opp etter moderne krav, med en såkalt passiv standard på vindu og dører. Veggene etterisoleres og blokkene får en oppgradert fasade. Prislappen er på 16,5 millioner kroner.

Arbeidet begynte i forrige uke, og den lokale byggherren Byggservice AS regner med at hele arbeidet skal være avsluttet til jul i 2016. Daglig leder Asbjørn Tronsgård mener oppussingen er viktig for beboerne.

– Beboerne vil oppleve en betydelig økning i innekomfort, både ved energibruk og ventilasjon, og ved at leilighetene blir lydisolert mot sentrumstrafikken utenfor, sier Tronsgård.

Videre har prosjektet ringvirkninger for sentrum.

– Dette er en del av en betydelig sentrumsoppussing, som begynte med Kvartal XV, butikksenteret og det nye Coop-bygget, sier Tronsgård.

Siden blokkene allerede er kjente i egenskap av sine farger, ble det satt ned en fargekomite. De arbeidet grundig med flere forslag, men endte opp med at blokkene skulle ha de samme fargene som i dag. Blomsterblokka blir grå, og denne gråfargen skal gå igjen i deler av de andre blokkene også.

Lønnsomt nå

Styreformann i borettslag XXIV, Odd Steinar Øyan, forteller at det er et meget gunstig tidspunkt å oppgradere nå.

– Vi har et samarbeid med Enova, og deres stedlige representant Erling Dragseth. Vi får støtte for å gjøre blokkene mer energieffektive, og samtidig trigger det at vi får husbanklån, sier Øyan.

Dermed har de klart å ta på seg den store oppgaven til kun en mindre økning i husleien.

– Vi økte husleien med 300 kroner i januar, og ytterligere 400 kroner i august. Mye av dette vil kunne tjenes tilbake på lavere utgifter, sier Øyan.

Et så stort prosjekt har muligheter i seg for å sprekke, men her føler både styreleder og byggherre seg trygge.

– Vi knekte noen koder da vi oppgraderte Kvartal XV, og de gode lærdommene har vi tatt med oss, så kvalitetssikringen er veldig god denne gangen, sier Tronsgård.

Sikkerhet viktig

De har også med seg en HMS-ansvarlig på laget, som skal se til at alt går trygt for seg. Det skal hindre både ulykker og utsettelser. Han heter Nils Graskopf, og var med også under oppgraderingen av Kvartal XV.

– Det er trygt at det er lokale krefter i sving. Vind kan være en utfordring, men utførende entreprenører er lokalkjent, og kjenner til farene, sier Graskopf.

I alt vil seks til åtte personer holde på jevnt i hele arbeidsperioden. Byggservice benytter også to lokale underleverandører, blikkenslager Jon N Sæter og Øra Elektro.

Trafikale hinder kan oppstå periodevis, men alt er gjort for å minimere dette.

Artikkeltags