Trivelig leir uten luksus

Flaggermushus: Kine Kvernbråten gir info om hvordan flaggermusene liker huset sitt.

Flaggermushus: Kine Kvernbråten gir info om hvordan flaggermusene liker huset sitt.

Av
DEL

Vi gir deg alt om hvordan valget påvirker deg - KUN 5 kr for 5 uker

All inclusive uten solseng. Slik betegner leirsjef Eir Husby standarden og atmosfæren på den ukes lange Underleiren på Phillipshaugen i Øksendal. Sist uke ble den arrangert for fjerde gang.

Deltakerne har vært ei god blanding av gamle og nye fjes. Leiren har fokus på at man kan lære seg noe praktisk, som for eksempel sykkelmekking, lodding, trearbeid, lefsebaking og tegneserietegning. Men i tillegg er det mye tid til sosiale aktiviteter som badstue, yoga, brettspilling, turgåing og den gode samtalen.

– Vi har vært over femti til middag nå, så leiren er nesten fullbooket. Folk kommer fra hele landet, og nå er gjennomsnittsalderen er 37,5, forteller Eir.

I tillegg ble det og lagt opp til en fellestur i beste BUS-ånd langs skinnene fra Toppheis i sammen med en som skal gå langs alle togskinnene i landet.

Kursene melder man seg på før man kommer, og arrangørene prøver å legge til rette for det deltakerne ønsker.

– Neste år kan vi gjerne tenke oss å ha et kurs eller en workshop i ljåslått, så hvis det er noen i distriktet her som kunne tenke seg å ta på seg det oppdraget, blir vi veldig glade, sier Eir.

Kursene er ledet av både profesjonelle og amatører. Ikke alle har lyst å være med på kurs, og de bruker tida på andre aktiviteter. I gammelhuset har tre damer hatt symaskinene stående hele uka. Når Aura Avis kommer på besøk, er det kjolesying som pågår, og de tre damene gir hverandre råd for hvordan små og store syproblemer kan løses.

– Det er veldig avslappa og trivelig å være her, og det er tydelig at det er noen som har tenkt på alt, forteller Line Ellingsen og Hanne-Gerd Nielsen.

Sammen med Siv Bente Olsen har de blant annet brukt uka til å gjennomføre opptil flere kjoleprosjekt.

I stua lages det tegneserier, og deltakerne er så oppslukte at de har nesten ikke tid å se opp fra arbeidet sitt. Kurset er ledet av Tore Strand Olsen, som ha gitt ut bok om hvordan man kan gjøre dette trinn for trinn.

-De fleste sier at de ikke kan tegne, og da viser jeg hvordan man henter fram det man lærte i barneårene, forteller Olsen, som understreker at tegneserier også handler om å fortelle historier.

– Det er inspirerende og lærerikt, forteller Mikael Åsbjørnson og Grethe Moen Johansen om tegnekurset.

Ute i snekkerboden snekkeres det flaggermuskasser. Instruktør er Kine Kvernbråten, som er opptatt av de truede flaggermusenes ve og vel.

– Det er fem arter blant flaggermusene som er truet, og hvis vi lager slike kasser og henger ut, kan det være med å gi de et skjulested for å overleve, forteller hun.

Også sunndalinger kan ta turen til underleiren.

– Hvis man ser at det er noe spennende i programmet eller et kurs man vil være med på neste gang, er det bare å melde seg på og delta, er Eir Husbys oppfordring til sunndalingene.

Artikkeltags