Tar skoledebattene

Yngst: 15 år gamle Ulv Johannes Karlsen Ottem fra Sunndalsøra, fortsatt ungdomsskoleelev, er trolig en av landets yngste skoledebattanter. Skoledebattene avholdes på de videregående skolene.

Yngst: 15 år gamle Ulv Johannes Karlsen Ottem fra Sunndalsøra, fortsatt ungdomsskoleelev, er trolig en av landets yngste skoledebattanter. Skoledebattene avholdes på de videregående skolene.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Ulv Johannes Karlsen Ottem (15) er bitt av den politiske basillen

DEL

– Jeg er litt redd, men jeg tror det skal gå bra, sier Ulv Johannes Karlsen Ottem. 15-åringen tar skoledebattene, også på videregående nivå.

Sosialistisk ungdom sitt lokallag i Sunndal ble restartet i februar i år. De nye kostene har for lengst begynt å feie, og den som har markert seg aller mest er 15 år gamle Ulv Johannes Karlsen Ottem, leder i lokallaget. Ulv har fortsatt ett år igjen ved Sunndal ungdomsskole, men i høst tar han skoledebattene for SU/SV, på videregående nivå.

– Men hvordan blir det da? Er det ikke litt skremmende å møte langt eldre motdebattanter?

– Jeg er litt redd. Må innrømme det. Men samtidig er jeg også sikker på at det vil gå bra. Jeg har jo mine fanesaker og da er det bare å la det stå til.

Sammen med SU-vennene Rikke Smisetfoss Sørdahl og Joakim Nes har Ulv vært på SU sin sommerleir nå i august. Der har han fått valgkampskolering og i tillegg lært litt om debatteknikk. I den settingen har Ulv imponert stort og det er grunnen til at han har fått spørsmål om å ta skoledebattene, ikke bare i Sunndal, men i et langt større geografisk område.

– De siste årene har jeg merket at politiske saker har trigget meg. Derfor tok jeg en test for å finne ut hvilket parti som sto mitt hjerte nærmest og det ble SV. Jeg tok kontakt med SU-ere jeg kjent og så begynte snøballen å rulle.

Ulv skjønner hvorfor mange ungdommer på hans alder synes at politikk er kjedelig.

– Budsjetter og store tall har heller ikke jeg noe forhold til, men når jeg opplever at min mening om miljø, klima og likestilling kan utgjøre en forskjell, opplever jeg politikken som meningsfull. At jeg kan være med på å overbevise og forme andre sine meninger, synes jeg rett og slett er spennende.

Ulv er overbevist om at hans bakgrunn, med dans og drama i kulturskolen, har gitt han det lille ekstra når sterke og radikale politiske meninger skal forfektes i det offentlige rom.

– Jeg er ikke redd for å ta i litt, men talekunst kan aldri dekke over manglende substans. Det må være innhold og mening i det som sies. Alt annet blir lett avslørt. Som ungdommer har vi lov til å være radikale og i klima- og miljøpolitikken opplever jeg at radikale stemmer er tvingende nødvendig. Det er disse spørsmålene som ligger mitt hjerte nærmest. Klimakrisen er ikke noe som kommer, den er her allerede og det kan vi ikke bruke 50 år på og forstå.

Artikkeltags