Til folket fra kulturtjenesten

Biblioteksjef Claus Christian Hansen står til tjeneste.

Biblioteksjef Claus Christian Hansen står til tjeneste.

Av

Det er rare og vanskelige tider. Mange er overlatt til seg selv, kanskje i karantene – kanskje på hjemmekontor. Noen vil oppleve dette som skremmende. Og kjedelig. Ja, så enkelt som det.

DEL

Alt det vi er vant til skal være åpent, er stengt. Skoler, kulturhus, bibliotek, ungdomssenter, svømmehall, restauranter og andre møteplasser.

Mye handler så klart om liv og helse. Smitten må begrenses, vi må ha fokus på at vi skal klare å håndtere epidemien.

Likevel: Det er viktig å ha fokus på andre ting. Snakke med hverandre, selv om vi ikke møtes fysisk, lese ei god bok – og kanskje dele opplevelsen med andre. Også alle som spiller et instrument, kan nå legge inn noen ekstra timer med strengelek eller tangenter. Kulturskolelærerne vil bidra på beste måte.

Ellers kan man jo sette på noe fin musikk. Det blir aldri feil.

For de fleste er det også mulig å komme seg ut i turstien. Trimme kroppen og hodet. Få tankene over på alt det fine rundt oss. Det er ikke forandret. Bare stillere.

Alt dette i kombinasjon med det man MÅ gjøre; som arbeid, støtte til barna i hjemmeskolen og sikkert mye annet.

Her er noen av tilbudene kulturtjenesten har utviklet de siste dagene:

Biblioteket:

Vi har startet med utkjøring av bøker fra biblioteket. Hovedsakelig vil dette foregår på tirsdag og fredag. Men; bibliotekets folk, og kanskje også andre, er fleksible under mottoet: Bøker til folket

Tilbudet er bare to dager gammelt, men har allerede fått stor oppmerksomhet. Facebook-oppslaget om tilbudet er det mest likte til dags dato på biblioteket. Og 12 poser er allerede kjørt ut.

Biblioteket oppfordrer nå også om at leserne kommer med boktips. Send bilde, kanskje en liten video – eller bare noen linjer til biblioteket@sunndal.kommune.no. Så vil det bli lagt ut på våre facebook-sider.

Det jobbes også med å få til lesestunder for barn. Her må vi først ha noen avklaringer om rettigheter.

Kulturskolen:

Kulturskolen har informert elever og foresatte via Facebook at det jobbes med opplegg. Fra neste uke vil forhåpentlig alle elever ha noe konkret å jobbe med. Noen lærere har allerede sendt oppgaver til sine elever.

Fjernundervisninga utvikles dels i fellesskap og dels i spesifikke disipliner etter hvert.

Gruppeundervisning er en utfordring. Individuelle opplegg tilpasses nivå og justeres underveis. Her kan vi regne med god kvalitet på opplæringen. Hjemmeopptredener av elever vil komme, men kan ta litt tid. Digitale plattformer som YouTube og lignende brukes til instruksjonsvideoer. Vi satser også på «Teams» både for personal kontakt og en del opplæring.

Idrett og friluftsliv:

Siden alle vanlige treningsmuligheter i våre anlegg er stengt, anbefaler vi å bruke turstiene. Det er flere nærturer som er fine å gå hele året. Er det dårlig vær, ligger det også mange gode treningsvideoer på YouTube som egner seg godt hjemme i stua. Mange treningsstudioer legger også ut timer på Facebook som man kan melde seg på uten å være medlem.

Altså: Ingen grunn til å miste formen selv om de kjente organiserte aktiviteten har tatt pause.

Barn og ungdom:

Lederen for avdelingen la ut dette på sin FB-side for to dager siden:

Ungdomssenteret er stengt. Det samme er Hydro-hallen, kulturskolen, kulturhus og kino, svømmehallen og skolen. Alle møteplasser til ungdommene våre er stengt. For de aller fleste av oss så blir dette kjedelig, men overkommelig. Internett har heldigvis et hav av digitale møteplasser, slik at vi kjenner oss litt mindre aleine. Allikevel vet vi at det finnes ungdommer der ute som kjenner på en ekstra ensomhet akkurat nå.

Som avdelingsleder for ungdom i kulturtjenesten vil jeg bare si fra om at jeg er tilgjengelig om noen trenger noen å snakke eller skrive med. Kanskje lurer du på noe? Kanskje kjeder du deg? Har du tips til aktiviteter som er morsomme å gjøre i disse lock-down tider? Kanskje du rett og slett bare trenger en digital klem? Eller er du en av de mange som savner at jeg dabber?? ❤️

Jeg må presisere at jeg ikke kan drive helsehjelp, men mer en uformell kontakt om noen skulle ha noe på hjertet. Legger også ved en link fra hjemmesida til Sunndal kommune med nyttige nettsteder for barn og unge?

https://www.sunndal.kommune.no/tjenester/kultur-idrett-og-fritid/ung/viktige-nettsteder/

Dere finner meg på Insta dm, snap eller på messenger.

Take care, verden vil bli normal igjen! I love you!

Stoor klem

Dette har ført til mye kontakt mellom ungdommene og Kjersti Ramsøy-Halle de siste dagene. Opp til flere timer om dagen er blitt brukt til å chatte om smått og stort. – Utrolig fint å være sammen med dem, selv vi ikke kan møtes fysisk, sier Kjersti.

Annet:

Vi er også i ferd med å etablere en felles FB-side, Kultur i Sunndal. Det skal gjøre det enklere for alle å følge med på hva kultur kan og vil bidra med i denne felles dugnaden.

Om noen dager er det også tanken å få i gang en kultur-podcast, der kultursjefen snakker med ulike personer innenfor kultur og frivillighet – og hvordan det går, hva de gjør for sin egen del – og ikke minst for fellesskapet.

Dette kan bli en fin kanal å nå ut på, nå når mange av oss sitter for oss selv i stuer og kjellere. Podcasten vil, så klart, også ha element av underholdning i seg.

Artikkeltags