Gå til sidens hovedinnhold

Kunstnere stiller ut i prestegarden på Tingvoll

Artikkelen er over 2 år gammel

På prestegårdstunet står kona til prosten og datter av en vikarprest fra Halsa.

Kona til prost og prest er sokneprest Cathrine Grutle. Datter av han som var vikarpresten i Halsa er kunstneren Elin Anita Aasland fra Trondheim. De er to av seks i utstillingen «Prestekoner med venner». De øvrige er Katja Pooliakova, Ingeborg Husby, Christin Løkke og Rita Hjorthaug. Utstillingen åpner fredag 17. august og varer i tre dager.

Prestekonene

Galleriet fordeler seg over to etasjer.

– Rita Hjorthaug er den andre prestekonen. Drømmen vår er å bruke prestegården til noe nå som ingen bor her. Ellers så forfaller den bare, sier Grutle.

Hun har kommet ut av sakristiet og stiller som kunstner, noe hun aldri har følt seg som.

– For meg er det en terskel å stille ut det jeg gjør privat. Det er litt skummelt.

Besøkende skal kunne finne noe som berører dem. Utstillingen har forskjellige kunstuttrykk. Foruten tekstiler, er det malerier, akvareller og ikoner

Religiøse bilder

Aasland har et ikonprosjekt sammen med Heidi Hestnes. Bygningsmiljøet rundt utstillingen er den 800 år gamle steinkirken fra katolsk tid, og prestegården med eldste del fra 1720.

Ikon betyr bilde, så rammen rundt er perfekt.

– Helt fantastisk. Og gamle ikoner er litt middelalder. Vår inspirasjon er gamle ikoner i tre, og hvor vi har brukt maleteknikken tempera, sier Aasland.

Temperamaleri er kjent helt tilbake til antikken.

Ikon har bilder av Jesus Kristus, jomfru Maria eller helgener. Ikonet er et slags medium Gud taler gjennom til menneskene. Det kan jo være en tanke i hodet når en ser på utstillingen.

– Vi har enormt med vakre kirker i Norge. Kirkerommet har en masse kunst, som på en måte er lukket inne. Vårt ønske er å ta en bit ut av dette rommet – å ha en bit hjemme.

«Prestekoner med venner» er verdt å slentre innom. Utstillingen er del av Norsk Vandrefestival, som har sin base på naust- og prestegårdsområdet.

Bispens soverom

I lang tid har Tingvoll vært prostesete. Kirkens folk er glad for at de har en anledning hvor folk flest kan se det vakre rommet, hvor biskopene overnattet da de kom til Tingvoll.

– Det har ikke vært folk her inne på evigheter. Jeg tror ikke det vært åpnet for folk før, sier sokneprest Cathrine Grutle.

Kommentarer til denne saken