Når er det et internasjonalt snitt på Aura Avis sitt avdelingskontor. Palestineren Hafez Matter har vært journalist på Gaza et kvart århundre.

Nå blir han i Aura Avis en dag eller i uken.

– Jeg skrev om politikk og samfunn, sier Matter.

Familie i bygda

Han kom flyttende i sommer, Da hadde kona alt vært her om lag to år. Hun er ingeniør og har i en årrekke jobbet for FN på Gaza.

Hun jobbet også er periode på teknisk etat på Tingvoll i forbindelse med språkpraksisen. Nå søkes det jobber i håp om at hun får napp.

Språkopplæring

Matter har de siste fem måneder gått på skolen for å lære språk. Å kunne språket er inngangsporten til lokalsamfunnet og arbeid.

Å lære norsk har prioritet. Han har bare godt å si om lærerne på skolen. Der er han tre dager i uken.

Arbeid er målet

– Jeg ønsker å bli godt integrert, og kunne finne meg arbeid. Derfor er jeg også glad for å komme til Aura Avis.

Å være i avisa betyr både å lære språk, kjenne lokalsamfunnet og bruke de teknikker og program Aura Avis bruker for å kunne produsere avis på papir og nett.

Som journalist i avis er han erfaren. Han har skrevet tusenvis av artikler og er også ganske produktiv via Facebook.

To verdener

Når blir det en overgang fra Gaza til Tingvoll når det gjelder hva som skjer i samfunnet. Det er to vidt forskjellige verdener. Men profesjonen er den samme.

Han ser fram til igjen publisere artikler, og har et ønske om å skrive om noe fra heimlandet – og om folk som har kommet til Tingvoll.

Allerede har han skaffet seg kjentfolk. Sammen ut på ett par oppdrag mandag, bar bud om at karen allerede er på nikk med mange i bygda.

Om Tingvoll har han så langt bare godt å si.

– Tingvoll har en flott natur. Det er vakkert her. Og folk er snille. Jeg har fått mange venner, og hatt mange av dem hjemme.

Mat for sjelen

Han leser en god del, hører mye på musikk og liker å reise og treffe folk. Å kunne oppleve forskjellige byer, lære nye steder å kjenne og ikke minst kunne prate med folk.

– Jeg liker ikke å være mye alene. Jeg trives aller best med å være ute blant folk og prate med mennesker jeg treffer. Og musikk – det er mat for sjelen, sier Matter.