Stillheten og roen hjemme på gården står i sterk kontrast til travel hverdag i Tromsø med alt fra undervisning til komponering, forskning på ulike musikk-stiler, spill i flere band og en søken etter hele tiden å utvikle seg som musiker.

- Jeg liker det usikre og er ikke redd for lange perioder med mye jobbing. Men samtidig er det viktig å lytte til kroppen og finne roen imellom, sier Øyvind.

Nå er han lærer ved kulturskolen i Tromsø, samtidig som han komponerer musikk, spiller og utforsker videre på nye kombinasjoner av musikk-stiler.

Han startet sin musikalske bane i den lange hvite bygningen på gården litt opp for Meisingset. Her fant han tidlig frem til besteforeldrenes piano, som er i bruk fremdeles.

- Samtidig fikk jeg tidlig prøvd meg på mor og fars gitar og fikk etter hvert testet ut saksofon, bassgitar og fiolin. Men det var først mot slutten av barneskolen at jeg ble introdusert for trommer. Det var noe spesielt ved instrumentet som fenget meg, og det tok ikke lang tid før jeg kjøpte mitt første trommesett. Videre ble jeg med i kulturskolen i tillegg til å spille i forskjellige band før jeg etterhvert flyttet hjemmefra for å satse på musikk.

Advart mot musikk

28-åringen finner frem et av sine trommesett som står lagret på loftet. Musikkinteressen gjorde at han ville søke på musikklinjen, men ble av mange frarådet å satse på musikk. Derfor søkte han seg inn på elektrolinjen i Molde.

- Men etter ett år hoppet jeg over på musikklinjen, og dro deretter videre til Levanger og tok faglærerutdanning innen musikk.

Øyvind endte opp med en mastergrad i trommesett tidligere i år, men er ikke ferdig med å forske og utdanne seg videre.

Blant annet har han komponert musikk for Universitetet i Tromsø, for podcaster og har arrangert og komponert for en rekke prosjekter. Øyvind har også et nyskapende prosjekt med musikk basert på tale som har fått mye oppmerksomhet på sosiale medier. Prosjektet kalles T4LKSHOW og er tilgjengelig på Facebook, Instagram og Youtube.

Eksperimentering

Både Siv Jensen og figuren Klypa har fått musikk laget av tale, og du kan se mer av det her:

https://www.youtube.com/channel/UC4JUx2n82ebuG7fgrqIaw1g

- Dette er eksperimentering med musikk der jeg finner melodi og rytmikk i måten vi snakker på. Jeg liker å forske, og har planer om å ta en doktorgrad i dette etter hvert, sier Øyvind Venås som har fått god respons på prosjektet sitt.

- Vi er godt i gang med planleggingen av en turné i februar i regi av Nordnorsk Jazzsenter og ser frem til å få reist rundt med dette prosjektet, sier musikeren.

I tillegg er han med i bandet Habaneroz som planlegger en kirketurné som er tenkt skal ta turen innom nærområdet neste år.

Han har ikke vært med på større opptreden i hjemkommunen siden han etablerte seg i Tromsø, og når han får spørsmål om dette kunne være av interesse under kulturvekkå i Tingvoll, lyser han opp.

- Ja det kunne vært gøy å fått til noe her hjemme en gang også.

Tar vare på helsa

Øyvind liker mange stilarter og er blant annet inne på indisk folkemusikk og jazzinspirerte toner.

- En del spillejobber er lønnsomme, men man kan ikke beregne å tjene like mye på alt. Jeg holder på med mye på grunn av interessen for det og muligheten det kan gi fremover. Derfor er det greit å ha musikklærerjobben som noe fast ved siden av. Men jeg liker å ha mange bein å stå på selv om det til tider kan det bli litt mye, erkjenner han.

I tillegg til å være trommelærer underviser han også i gitar og piano på Kulturskolen og trives godt med det.

For å ta vare på helsa i en travel hverdag driver han med alt fra fotball og klatring til svømming. Det er viktig å holde seg i form og ikke la musikken ta helt over alt i livet.

Samtidig trenger han avbrekk med å roe helt ned noen dager på hjemmebane i Tingvoll. Foreløpig er det ikke planer om å flytte tilbake igjen til gården, men utelukker heller ikke at det kan skje etterhvert.

- Tromsø kan være kaldt og mørkt til tider så jeg kommer nok ikke til å bosette meg der. Likefullt har Tromsø en utrolig vakker natur med en flott kultur og flotte folk, så jeg anbefaler alle å oppleve Tromsø og Nord Norge.

- Jeg er avhengig av å være hjemme i perioder for å være med familie og å få være på hytta eller på fjellet og føle på stillheten og roen. Her finner jeg ny inspirasjon til å fortsette med musikk, avslutter Øyvind Venås.