Gå til sidens hovedinnhold

Uværet «Didrik» kan gjøre stor skade i Møre og Romsdal

Artikkelen er over 1 år gammel

Ekstremværet «Didrik» er på vei. Meteorologisk institutt frykter store ødeleggelser og oppfordrer folk til å sikre båter, bygninger og gjenstander.

Aller verst blir det i Sunnhordland, Rogaland og Agder, der det er ventet ekstremt høy vannstand.

– Mellom Åna-Sira og Austvoll kan vannstanden bli mellom 80 og 90 centimeter over høyden som er oppgitt i tidevannstabellen, mens det mellom Risør og Åna-Sira kan bli mellom 90 og 105 centimeter over høyden, sier statsmeteorolog Pernille Borander til NTB.

Langs den førstnevnte strekningen vil vannstanden være på sitt høyeste mellom klokken 2 og 3 natt til onsdag, mens det blir høyest mellom klokken 3 og 5 på den andre strekningen.

Selv om disse områdene rammes hardest, er det også ventet svært høy vannstand i Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud på onsdag.

– Det kan bli store ødeleggelser på bygninger som er nær strandsonen, men skadene er jo begrenset til kystområdene. Folk som har båter, bør vurdere å ta dem opp på land, og i hvert fall om de bør sikres ekstra. Naust og andre bygninger og gjenstander ved strandsonen kan også bli rammet, sier Borander.

Uværet skyldes flere faktorer. For det første har det nettopp vært fullmåne, og dermed er den astronomiske påvirkingen på havet spesielt høy.

– I kombinasjon med dette, kommer det lavtrykk og vindpåvirkning som stuer vann opp mot kysten, forklarer meteorologen.

Varselet er i rød kategori, noe som betyr at det ventes i «ekstreme konsekvenser som følge av været», og at det er stor fare for store ødeleggelser på eiendom og infrastruktur.

Kommentarer til denne saken