Gå til sidens hovedinnhold

Vi har blitt minnet på hvor mye vi betyr for hverandre

Artikkelen er over 1 år gammel

Sommerhilsen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Våren 2020 vil for alltid bli husket som tida da koronaviruset covid-19 kom til Norge. Med det ble både storsamfunnet og lokalsamfunnet vårt snudd på hodet.

Onsdag den 11. mars var det kommunestyremøte i Sunndal. Møtet gikk rolig for seg, og de fleste sakene dreide seg om ulike samarbeid med nabokommunene våre. MOT ved Sunndal ungdomsskole planla å gjenta fjorårets suksess nattMOTmai, og orienterte om dette i kommunestyret. Vi hadde akkurat feiret 8. mars med stort engasjement, to arrangementer og heltid på plakaten. Sunndal kulturskole hadde gjennomført en strålende kulturhelg med Disneyforestilling, UKM og VKM. Miljødirektoratet var positive til klor som et alternativ til rotenon ved kjemisk behandling mot gyro i Driva. Rett nok hadde kommunen satt kriseledelse for å følge med på koronasituasjonen, men lite ante vi hva vi hadde i vente.

Så kom torsdag den 12. mars. Fra og med fredag den 13 stengte Norge ned. Koronaviruset skulle stoppes. Landet stengte grensene. Myndighetene innførte strenge smittevern- og karanteneregler. Barn og voksne ble sendt hjem til hjemmeskole og hjemmekontor. Vi gikk inn i en uvirkelig tid. Mange var bekymret for å bli syke, for å bli isolerte hjemme, og for å smitte sårbare mennesker. Barnehagene og skolene stengte. Helsetunet ble stengt for besøkende. Vi fikk lære hostehygiene, håndhygiene og sosial distanse. Vi fikk hytteforbud og strenge reiserestriksjoner. I butikkene lærte vi oss av med å ta på andre varer enn de vi skulle ha. Vi fylte skap og frysere. I Sunndal ble det en periode mangel på poteter, kjøttdeig og håndsprit. Idretten tok pause mens kulturskolen fortsatte på nettet. Forsamlinger og arrangement med publikum ble forbudt. Helsearbeidere og andre som utførte viktig arbeid ble organisert i arbeidslag som unngikk å møte hverandre. Virksomheter med nær kontakt med kundene måtte stenge. Alt som ikke hastet ble satt på vent. Vi fikk etter hvert koronasveis, og det lå en eim av sprit og såpe over det meste av samfunnet. Norge hadde innført de strengeste og mest inngripende tiltakene siden andre verdenskrig.

I løpet av den første uka testet to sunndalinger positivt på koronasmitte. Sytti personer satt i karantene. I løpet av mars steg antall arbeidsledige og permitterte sunndalinger fra 43 til 328 personer. Til 9,1%! Kommunen forberedte seg på en vanskelig tid med mye sykdom. Heldigvis gikk det bedre enn vi torde håpe. Ingen ny koronasmitte er så langt påvist i Sunndal. Forholdene tatt i betraktning, har næringslivet greid seg bra. Antall arbeidsledige meldt etter den 13. mars er i skrivende stund nede i 138 personer, hvorav 120 permitterte. Den 21. april gjenåpnet barnehagene. I samme uke ble det igjen mulig å besøke beboere ved Helsetunet etter avtale. Uka etter kunne vi gå til frisøren. Da åpnet også skolene for 1.–4. trinn, og i midten av mai gjenåpnet mellomtrinnet, ungdomsskolen og den videregående skolen. Da hadde skolene vært stengt i to måneder! Alt ble likevel ikke som før. Fremdeles er det mange hensyn å ta for å forebygge koronasmitte. Vi begynner å nærme oss et normalt samfunn, men det er en ny normal inntil verden finner en vaksine mot covid-19. Vi har lært oss hvordan vi skal forebygge smitte når vi omgås. Slik må vi fortsette å leve.

For min del betydde koronavåren hjemmekontor, hjemmeskole og bratt læringskurve om digitale møter. Så langt har det blitt over tretti møter i kommunens kriseledelse om håndteringen av koronasituasjonen, mange nettmøter med lokalavisene, over tretti pressemeldinger for å informere sunndalinger flest, og informasjon om status og tiltak i politiske møter som også er vist på nettet. Med denne innsikten, kan jeg ikke skryte nok av alle som har stått på for at dette skulle gå bra. Dere som jobber i kommunens Helse- og omsorgstjeneste. I Helsetjenesten. Som leger. I NAV. I Barnehagetjenesten. I Grunnskoletjenesten. I Ungdomsseksjonen og på Ungdomssenteret. I Innvandrertjenesten. I Kulturskolen. På biblioteket og Kulturhuset. I Kommunalteknisk tjeneste. I Sunndal Næringsselskap og SuSu-programmet. Sist men ikke minst må jeg skryte av bedriftene i Sunndal og alle dere som jobber hardt for å holde hjulene i gang. Og av frivilligheten. Spesielt av Røde Kors, som organiserer Folk hjelper folk i Sunndal. Sammen fant vi en vei gjennom koronavåren. Sammen skal vi finne vegen videre.

Vi begynner å nærme oss et normalt samfunn, men det er en ny normal inntil verden finner en vaksine mot covid-19. Vi har lært oss hvordan vi skal forebygge smitte når vi omgås. Slik må vi fortsette å leve

Ståle Refstie, ordfører i Sunndal

Heldigvis har ikke våren manglet lyspunkter. Tore Pedersen ga oss en forrykende Idolfeber, og spente nervene våre til bristepunktet da han tok en fantastisk andreplass i årets Idol. Takk Tore, og gratulerer nok en gang! Kulturtjenesten ga oss podcasten «Kultur og livet», og la til rette for mange lokale konserter som er overført på nettet. En spesiell takk til alle som stilte opp til konserten «Uteliv etter inneliv», og samlet inn 160.000 kroner til utestedene i Sunndal. Årets 17. mai ble annerledes, men takket være årets 17. maikomiteer ble det en fin feiring. 17. maitoget på Sunndalsøra besto av russebiler, og det var en fornøyelse å gå først og lede russen gjennom gatene forbi både Sunndal Ungdomskorps og Sunndal Musikkforening. Bilparade fra Gjøra til Øra ble det også, og jeg fikk sitte på i andre bil ned hele Sunndalen. Det ble kanskje mindre pølse, men det ble mye is i år også.

Midt oppi alt var det varslet storflom. Vinteren var lang og våren våt og kald, så det var tjue år siden sist det var like mye snø i fjellet. Kommunen var derfor i flomberedskap fra siste halvdel av mai, og gjorde flomforebyggende tiltak både på Grøa og i Litldalen. Til alt hell har værgudene stått oss bi. Elvene gikk store gjennom hele forsommeren, men ikke for store. Vannet har kommet jevnt og trutt uten å gjøre alvorlig skade. Driva graver mot riksvegen på Fale, men der vil det bli flomsikret når elva blir mindre. Alt i alt har det gått bra. Jeg håper det fortsetter slik.

Så må jeg nevne kommuneøkonomien. Fra 2017 til 2019 har Sunndal kommune fått 57 millioner mindre å rutte med. Det skyldes at færre flyktninger blir bosatt i Sunndal, men også at den kommunale eiendomsskatten på industrianlegg er under avvikling, slik Stortinget vedtok i 2017. Siden da har Sunndal kommune evnet å redusere kostnadene med 13 millioner. Underskuddet er dekket ved bruk av disposisjonsfond, altså våre felles sparepenger. Slik kan vi ikke fortsette. Kommunestyret har derfor vedtatt å spare inn 23 millioner i løpet av neste år, med flere innsparinger og mål om balanse mellom kommunale inntekter og utgifter i løpet av de nærmeste årene. Dette blir krevende for alle. Det vil bety endrede kommunale tjenester og tilbud, og kan bety høyere egenbetalinger og eiendomsskatt. Jeg har invitert til tverrpolitisk dugnad og samarbeid mellom kommunestyret, kommuneadministrasjonen og tillitsvalgte for å finne de beste løsningene både for ansatte i kommunen og sunndalinger flest. Det må vi lykkes med for å sikre framtida som en litt fattigere men fortsatt økonomisk solid kommune. For min del er jeg opptatt av å skjerme barn og unge mest mulig i denne prosessen, og spesielt sårbare barn og unge. Heldigvis greide kommune-Norge å stoppe forslaget om å ta kraftinntektene fra vannkraftkommunene. Hadde Sunndal mistet også disse inntektene, hadde den økonomiske framtida vår sett betydelig mørkere ut.

Har vi lært noe av denne koronavåren? Jeg tror det. Vi har blitt minnet på hvor mye vi betyr for hverandre. At vi må ta vare på hverandre. At lokalsamfunnet stiller opp når det røyner på. At vi må beskytte oss selv mot smitte for å beskytte de som er sårbare. Det må vi fortsette med også i ferien, så vi ikke vender hjem til en koronahøst like tøff som våren har vært. Covid-19 er ikke borte. Selv om det er ferie, må du holde avstand, vaske hendene, hoste i albuekroken, holde deg hjemme om du blir syk, ikke oppsøke forsamlinger eller sårbare personer unødvendig, og unngå å reise til steder med mye smitte. Da går det bra.

Jeg vil sende en spesiell sommerhilsen til alle som fortsatt er usikre på hva covid-19 vil bety for helsa. Til alle som er arbeidsledige eller permitterte på grunn av pandemien. Til barn og unge, som måtte ofre mye når samfunnet stengte. Jeg sier som barna som sprer håp gjennom utallige tegninger av fargesterke regnbuer: Alt blir bra. Det tar bare litt tid. Fatt mot, og god sommer til dere alle!

Kommentarer til denne saken